Krypto ord og forkortelser

Har du lest en del om kryptovaluta og gjerne lurt på hva forskjellige ord som HODL, Bearish, Bullish, FOMO, Fiat, Whales, Whale Adresses betyr og har rett og slett problemer med og forstå de nye engelske krypto ordene og forkortelsene. Da håper vi i EthereumNorge at denne siden kan hjelpe deg og forså de mest brukte ordtrykkene i kryptoverden.

Typiske engelske og norske krypto ord og forkortelser

Kryptovaluta har virkelig gjort sitt inntog i verden de seneste årene og nå har også nordmenn fått øynene opp for kryptovaluta. For de aller fleste nordmenn er kryptovaluta fortsatt ett veldig ukjent terreng og for mange nye interesserte personer er det vanskelig å forstå hva som blir skrevet på diverse nyhetssider, forum eller blogger om kryptovaluta. Ofte blir det brukt veldig mye nye engelske ord og forkortelser, selv på norske forum dominerer de engelske ordene. Dette kan gjøre det ekstra tungvint for nye personer å lære seg om kryptovaluta.

Så vi i EthereumNorge har laget en side hvor du får full oversikt over alle de mest brukte krypto ordene og forkortelsene både på engelsk og norsk. Mange ord og utrykk innen kryptovaluta har bare en engelsk forkortelse siden “kryptospråket” enda er i sterk utvikling. Om du ønsker å lære mer om kryptovaluta gjennom å lese og delta i samtaler på diverse krypto blogger, krypto nyhetssider, forum eller bare å kunne delta i kryptosamtaler på Facebook og i det dagligdagse anbefaler vi deg og lese denne siden for å få ett lite innblikk i hva de forskjellige ordene og forkortelsene betyr.

Annonse
NBX Transparent Logo

NBX er en norsk kryptoforhandler som er registrert hos Finanstilsynet i Norge, Norwegian Block Exchange er startet opp av Bjørn Kjos og har ett tett samarbeid med Norwegian Air Shuttle og Bank Norwegian.

Om du benytter deg av en verve-lenke når du registrerer deg som kunde hos NBX vil du motta 50 NOK i gratis Bitcoin når du har fullført verifiseringen. Denne bonusen er kun tilgjengelig om du registrer deg via en verve-lenke.

NBX

Rangering
5/5

Foreløpig kan du kun handle de største kryptovalutaene på NBX, så om du er ute etter å kun investere i Ethereum, Cardano eller Bitcoin er NBX en god og trygg kryptoforhandler for personer i Norge som er helt ny innenfor kryptoinvestering. NBX tilbyr en utrolig brukervennlig plattform der du kan handle Ethereum og Bitcoin direkte på kryptobørsen eller du kan benytte deg av hurtig-handel som også er tilgjengelig.

Du må være 18 år for å opprette konto på NBX, og husk at kjøp kryptovaluta innebærer høy risiko, og at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning.

Norske og Engelske Krypto Ord og Forkortelser

Hva betyr Address?

Address betyr omtrent det samme som ett kontonr i kryptoverden. Dette er en adresse (kontonr) med mange tall og bokstaver som en bruker sender og mottar kryptovaluta på.

Hva betyr Altcoin?

Altcoins betyr enkelt og greit alle andre kryptovaluta enn Bitcoin. Når vi sist sjekket var det over 5000 alternative kryptovaluta.

Hva betyr Arbitrage?

Arbitrage betyr at det finnes en mulighet for å utnytte at to forskjellige kryptoforhandlere selger samme produkt til forskjellig pris. For eksempel visst Ethereum selger for 10.000kr hos en forhandler og 11.000kr hos en annen forhandler, kan du kjøpe den hos førstnevnte og selge den hos nr.2 med garantert profitt.

Hva betyr ATH (All Time-High)?

All Time-High betyr tidenes høyeste. Det vil si den høyeste summen en kryptovaluta har oppnådd siden den ble lansert. Siden kryptovaluta kan være så utrolig skiftende i pris (volatile) kan all time high gi god informasjon.

Hva betyr Bearish?

Bearish betyr at en “bear” tror at kryptovalutaen går ned i verdi i nær fremtid. For eksempel om jeg sier dogecoin er bearish tror jeg den vil synke i verdi og investerer gjerne i at kryptovalutaen da vil synke.

Hva betyr Blocks?

Med blokker mener man gjerne at f.eks mange kryptovaluta bruker blokker som inneholder transaksjoner som er bekreftet og deretter kombinert sammen.

Hva betyr Blockchain?

Blockchain er et distribuert hovedbokssystem som består av en serie blokker. Disse blokkene inneholder bekreftede transaksjoner. Blockchain ble ikke designet kun få å være desentralisert, men også uforanderlig, noe som betyr at oppføringer ikke kunne slettes når de ble plassert på denne distribuerte hovedboken. Ideen om blockchain ble først introdusert da bitcoin-papiret ble utgitt på slutten av 2008-tallet.

Hva betyr Bullish?

Bullish betyr at visst en investor tror at en bestemt kryptovaluta vil stige i verdi i nær fremtid, vil denne personen bli omtalt som en “bull”. Bullish er altså det motsatte av bearish.

Hva betyr Cold Storage?

Cold Storage kan oversettes til kalde lommebøker på norsk. Dette er en ekstra sikkerhetsmåte for lagring av kryptovaluta i ett frakoblet miljø. Det vil si at du har det på en lagringsenhet som en USB eller du har det i en papirlommebok. Dette er for å sikre seg selv mot hacker angrep.

Hva betyr Dump?

Det kalles for Dump når en kryptovaluta blir pushet opp i pris. Ofte går store grupper sammen om dette og det kan skje på alle mulige måter som f.eks omtale, nyheter, blogger, store investorer som uttaler seg.

Hva betyr Fiat valuta?

Ordet Fiat er latinsk og betyr la det skje. Fiat-valuta er en valuta som har verdi fordi de blir styrt av en sentralbank, og da får fiat-valutaen verdi for en sentral myndighet har bestemt at de har pengeverdi. Den norske kronen, britiske pund, euro og dollar er alle klassiske eksempler på fiat-valuta.

Hva betyr FOMO?

Forkortelsen FOMO står for “fear of missing out“. Typiske tilfeller der dette skjer er når investorer begynner og kjøpe en kryptovaluta fordi de forventer at den stiger i verdi.

Hva betyr Fork?

En “Fork” er en endring i regler eller protokoller for en  kryptovaluta. Utviklerene oppdaterer kryptovaluta-protokollen fra tid til annen. “Fork” kan enten være Hard-Fork eller Soft-Fork les betydningen av disse to lengre nede.

Hva betyr FUD?

FUD betyr “fear, uncertainty, and doubt“. Tanken bak dette ordtrykket er når noen sprer villedende informasjon eller villeder markedet for å få en spesifikk kryptovaluta til og synke i verdi, slik vedkommende enten kan shorte kryptovalutaen eller kjøpe seg inn på en lavere pris.

Hva betyr Gains?

Når det kommer til ordet “Gains” i kryptoverden er det rett og slett snakk om profitt.

Hva betyr Hard-Fork?

Som nevnt tidligere betyr Fork at det skjer endringer i kryptovalutaens regler eller protokoller, og når vi snakker om Hard-Fork menes det at endringen er permanent.

Hva betyr HODL?

HODL betyr enkelt og greit hold (Hold on for dear life). Når du ser på historikken til Ethereum og Bitcoin har prisene endret seg voldsomt til tider og da oppstod denne forkortelsen for alle som mener de bør holde på kryptovalutaene sine gjennom pris endringene for at det til slutt alltid stige. Denne forkortelsen kom utifra en feilstaving.

Hva betyr ICO?

ICO betyr “Initial Coin Offering” som igjen betyr at et prosjekt legger ut sine coins/tokens for salg før den bli lansert på markedet.

Hva betyr KYC?

KYC betyr “Know Your Customer“. Mange forskjellige krypto forhandlere har lisenser som krever at kundene registrer KYC. Dette er noe som er helt vanlig på alle sider som tar betalings tjenester. KYC prossesen kan variere fra nettside til nettside, men ofte har det med ID, telefon, epost registreringer av kundene slik bedriftene kan verifisere identiteten til kundene.

Hva betyr Kryptovaluta?

En kryptovaluta er bare en valuta som er avhengig av kryptografi. For eksempel så bruker Bitcoin kryptografi for å verifisere transaksjoner.

Hva er en Kryptoforhandler?

Kryptoforhandler er en børs for kryptovaluta. En kryptobørs er en markedsplass der du kan gjøre kryptovaluta transaksjoner. Om du ønsker å begynne investere i Bitcoin eller Ethereum er dette den enkleste plassen å gjøre det på.

Hva betyr Kryptografi?

Kryptografi er i utgangspunktet prosessen med å kode og dekode informasjon slik at eventuelle tredje parter ikke kan forstå informasjonen som sendes.

Hva betyr Market Cap?

Market Cap betyr den totale markedsverdien til en kryptovaluta. For eksempel så er den totale markedsverdien for Ethereum antall utestående ETH multiplisert med prisen for ETH. Begrepet kan også brukes til å referere til en gruppe kryptovaluta.

Hva betyr MEW?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Hva betyr Moon?

Moon betyr “To the moon“, og det betyr at en kryptovaluta stiger voldsomt i verdi.

Hva betyr Mining?

Mining er prossesen for å skape nye coins eller tokens i en kryptovaluta. Bitcoin nettverket for eksempel frigjøre nye bitcoins hver gang en blok utvinnes. Her betyr mining å bekrefte transaksjoner og kombinere de i blokker. Når bitcoin først ble lansert så ble du belønnet med 50 bitcoins per blokk som ble kombinert, men dette har blitt halvert ett par ganger siden den gang.

Denne verifiseringen krever veldig mye CPU og elektrisitet, men til gjengjeld blir mineren belønnet med coins eller tokens for å bidra med disse nødvendige ressursene.

Hva betyr Peer-to-peer?

Peer-to-peer (bruker til bruker) også kjent som P2P er praksisen for å dele informasjon på et bestemt nettverk direkte mellom to parter, uten at det er behov for en server som skal overføre dataene. BankID er den mest kjente P2P løsningen vi har i Norge.

Hva betyr PoW?

PoW betyr Proof-Of-Work. Dette er algoritmen Bitcoin f.eks bruker for å utvinne nye blokker og hvordan det legges til i blokkjeden. PoW sin algoritme belønner den mest mest CPU kraft. Du kan si det enkelt at med PoW så er det datakraft som gjelder, og med PoS (Proof-of-Stake) så er det innsats som gjelder over datakraft.

Hva betyr PoS?

PoS betyr Proof-Of-Stake og dette er en algortime for eksempel Ethereum bruker som da belønner brukerene som staker altså låser kryptovaluta over tid for å få betalt for det. Så BTC benytter seg av PoW og datakraft, mens Ethereum av PoS og staking.

Hva betyr Private Key?

Private Key er en privat nøkkel som er en kombinasjon av tall og bokstaver. Dette er en nøkkel som en investor kan bruke til å få tilgang til sin kryptovaluta.

Hva betyr Public Key?

Public Key er en offentlig nøkkel som også utgjør en kombinasjon av tall og bokstaver. Det er en nøkkel som en investor kan bruke for å motta kryptovaluta.

Hva betyr Pump?

Det kalles for Pump når en kryptovaluta blir pushet opp i pris. Ofte går store grupper sammen om dette og det kan skje på alle mulige måter som f.eks omtale, nyheter, blogger, store investorer som uttaler seg.

Hva betyr ROI?

ROI betyr “return on investments”. Dette er ett uttrykk for hvor mye man får igjen for investeringer. ROI kan brukes som ett veldig godt analyse verktøy over lengre tid.

Hva er en smartkontrakt?

En smartkontrakt er en algoritme som bruker blokkjedeteknologi til automatisk å utføre en bestemt kontrakt. Etter betingelsene i en smartkontrakt er møtt, blir den utført. Deltagende parter blir belønnet i henhold til kontraktens vilkår. Ethereum var det første blokkjedenettverket som lanserte dette.

Hva betyr Soft-Fork?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Hva betyr SegWit?

SegWit betyr “Segregated Witness”, og dette refererer til en løsning som gjør et blokkjedenettverk raskere. SegWit er en typisk Soft-Fork update på ett blokkjedenettverk, og oppdaterer da bare funksjonene uten noen permanente endring til det eksisterende nettverket.

Hva betyr det at en kryptovaluta er Volatile?

Volatilitet sier noe om hvor mye prisen på en kryptovaluta svinger eller varierer over tid. Kryptovaluta har historisk sett svingt veldig i pris og vi kan dermed si at volatiliteten i kryptovaluta har vært og fortsatt er veldig høy.

Hva betyr Whale?

Whale brukes ofte for å omtale en som holder store mengder av en type kryptovaluta eller flere.

Hva betyr Whale Adresses?

Whale adresses blir brukt når man refererer til adresser med over for eksempel 10.000 Ethereum eller adresser som har over 1.000 bitcoins. Disse blir omtalt som whale adresses og dette antallet har økt veldig i starten av 2021.

Hva betyr Weak Hands?

Weak Hands er personer som selger når prisene synker. Personer som gjerne tar opp lån for å kjøpe en type kryptovaluta og gjerne må selge med tap med engang prisene går ned blir omtalt som weak hands.

Hva betyr Protokoll?

En protokoll på programmeringsspråk er selve koden i programmet. 

Firi

Om du ønsker å starte med kjøp og salg av kryptovaluta, men har ingen erfaring med dette og ønsker gjerne å begynne på en norsk brukervennlig side anbefaler vi Firi. Dette er en norsk krypto forhandler med lisens fra Finanstilsynet. Vi har gjort en komplett anmeldelse av Firi som du kan lese her.